Aikido

 

Aikido

Aikido is ontwikkeld door Morihei Ueshiba (1883 -1969).

Hij werd bekend als O-sensei (grote leermeester) en ontwikkelde Aikido, na een lange studie van verschillen traditionele krijgskunsten, tot een pad naar harmonie en wereldvrede. Hij geloofde dat Aikido hiernaar toe leidt.

Shin Shin Toitsu Aikido (Ki Society)

Deze stijl van Aikido is vanuit het Aikido ontwikkeld door één van de belangrijkste leerlingen van O-sensei, Koichi Tohei (1920 – 2011).

Tohei sensei werd door O-sensei als eerste naar de VS gestuurd om dit land kennis te laten maken met Aikido. Tohei Sensei startte zijn “Ki Society” na de dood van O-sensei waarbij Ki training een belangrijk onderdeel is van deze vorm van Aikido.

Koichi Tohei sensei heeft altijd de nadruk gelegd op de ontwikkeling van Ki (levensenergie) binnen het Aikido en heeft vanuit dit inzicht een grote bijdrage geleverd aan het Aikido. Tohei sensei heeft de helende werking van Ki uitgewerkt tot een behandelingswijze, Kiatsu genaamd.

Hij heeft het Aikido op een succesvolle wijze helder weten uiteen te zetten zodat Aikido voor een breder publiek beschikbaar werd.

 

Letterlijk betekent Aikido:

  • Ai (Harmonie)
  • Ki (Levensenergie)
  • Do (De weg)

Samengevat in een zin betekent Aikido: Met levensenergie het pad van harmonie bewandelen.