Aikido

 

Aikido

Aikido is ontwikkeld door Morihei Ueshiba (1883 -1969).

Hij werd bekend als O-sensei (grote leermeester) en ontwikkelde Aikido, na een lange studie van verschillen traditionele krijgskunsten, tot een pad naar harmonie en wereldvrede. Hij geloofde dat Aikido hiernaar toe leidt.

Shin Shin Toitsu Aikido (Ki Society)

Deze stijl van Aikido is vanuit het Aikido ontwikkeld door één van de belangrijkste leerlingen van O-sensei, Koichi Tohei (1920 – 2011).

Tohei sensei werd door O-sensei als eerste naar de VS gestuurd om dit land kennis te laten maken met Aikido. Tohei Sensei startte zijn “Ki Society” na de dood van O-sensei waarbij Ki training een belangrijk onderdeel is van deze vorm van Aikido.

Koichi Tohei sensei heeft altijd de nadruk gelegd op de ontwikkeling van Ki (levensenergie) binnen het Aikido en heeft vanuit dit inzicht een grote bijdrage geleverd aan het Aikido. Tohei sensei heeft de helende werking van Ki uitgewerkt tot een behandelingswijze, Kiatsu genaamd.

Hij heeft het Aikido op een succesvolle wijze helder weten uiteen te zetten zodat Aikido voor een breder publiek beschikbaar werd.

Aikido Yuishinkai International (Aikido Zonder Grenzen)

Maruyama sensei

Maruyama sensei


Aikido Yuishinkai is opgericht door Meester
Koretoshi    Maruyama om universele waarden en principes van vrede    over de hele wereld te promoten. Studenten van diverse    stijlen van Aikido zijn welkom om te trainen. Het is dan ook    de visie van Maruyama sensei om alle Aikido stromingen te    verenigen tot één.


Hij zegt hierover:

“Elke rivier heeft een naam echter verdwijnen hun namen wanneer ze samenvloeien in de grote oceaan. Aikido heeft vele stijlen, verschillende namen, maar Aikido is Aikido. Het is mijn visie en hoop dat zij allen, net als de rivieren, samenvloeien en zich verenigen tot één.”

 

Okajima sensei

Okajima sensei

De beoogde opvolger van Maruyama sensei is Kunio  Okajima sensei.

 Okajima sensei woont en werkt in Osaka, heeft een eigen  dojo waar hij behalve Aikido Yuishinkai ook Sotaiho,  Gendai Reiki ho en Goshindo lessen verzorgt.

Aikido Yuishinkai Nederland 

 

 

 

Maruyama sensei over Aikido

Maruyama sensei duidt Aikido aan als Budo en dit betekent iets anders dan de Engelstalige aanduiding “Martial Arts”

Wanneer je Budo beoefent ben je niet bezig met het overwinnen, in tegenstelling tot Martial Arts. Je bent bezig om te voorkomen de confrontatie aan te gaan. De Japanse tekens van Budo laten dan ook zich lezen als “de weg om te stoppen met vechten”

Aikido is daarom ook geen gevechtssport maar een bewegingskunst, hoewel het afstamt van oude traditionele gevechtsvormen. Het zijn oefeningen waarbij aanval en verdediging niet direct confronterend zijn maar in elkaar overgaan.

Aikido scherpt het lichaam en de geest in concentratie en coördinatie. Het werkt door op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Door het samengaan van aanval en verdediging is samenwerking nodig tussen aanvaller en verdediger waardoor de Aikido beoefening ontwikkelt en verdiept.

Letterlijk betekent Aikido:

 • Ai (Harmonie)
 • Ki (Levensenergie)
 • Do (De weg)

Samengevat in een zin betekent Aikido: Met levensenergie het pad van harmonie bewandelen.

 

 • Recente reacties

  • Archief

  • Categorieën

   • Geen categorieën
  • Meta