Leraren Zonzinkan

Pieter van Dongen is sinds de 80-er jaren Aikido leraar. Inmiddels gepensioneerd docent lichamelijke opvoeding maar eigenlijk nog steeds lesgevend op lagere scholen namens stichting Het Zonnekind waar hij lessen geeft in Ridderlijkheid op basis van Aikido.

  • 5e dan Aikido Yuishinkai
  • 3e dan Ki-Aikido
  • Kiatsu Instructeur
  • Reiki practitioner

Eddy Nuijten (1959) begon in 1983 met aikido bij Ernesto Ladavas in de Wakai Hasu Dojo Dordrecht
en geeft sinds 1994 les in Ridderkerk. In de loop der jaren heeft Nuijten getraind bij tal van aikido-meesters zoals Kanetsuka, Fujita, Stoelman, Yoshigasaki, Tamura en ook bij de huidige Doshu Moriteru Ueshiba, kleinzoon van aikido-grondlegger Morihei Ueshiba.

Nuijten hecht veel waarde aan de lesmethode van de Japanse grootmeester Koichi Tohei (1920-2011).

,,Tohei sensei is erin geslaagd om moeilijke begrippen als ‘ki’ echt tastbaar te maken. Feitelijk geeft zijn lesmethode echt inzicht in de geheime krachten die aikido zo boeiend maken. Daardoor kan iedereen die krachten ontwikkelen. Waarmee niet is gezegd dat aikido eenvoudig is. Sterker nog: je raakt nooit uitgeleerd’’, aldus Nuijten. Hoewel ki-aikido veel geheimen in zich draagt, is het allerminst zweverig. Nuijten is daar juist fel op tegen. ,,Aikido moet concreet zijn. Leerlingen moeten kritisch zijn en een goed denkniveau hebben zodat zij kunnen relativeren. Zij moeten zin en onzin van elkaar kunnen onderscheiden. Een dosis humor is daarbij onontbeerlijk. Dan pas kun je aikido leren zodat je (dagelijks) leven beter wordt.’’

Nuijten schreef het boek Aikido in gewone taal. Dat verkrijgbaar is bij Bol.com of via de dojo.

Bron foto Nuijten: Harry van Tol

Marcel Looy begon in 1976 als judoka bij sportschool John Philips te Amsterdam. In 1997 is hij overgestapt naar het Muay Thai Boxing. Verder altijd actief geweest in de bokssport.

Sinds 2012 actief in Ki Aikido, momenteel 1e Dan O’Shin Aikido. Sinds 3 jaar geeft hij les in Sotai ho waarvoor in 2019 een verdiepingsslag gemaakt heeft via de Shiatsu Vereniging te Den Haag.

Hij heeft ervaring met het geven van Ki training aan ouders ter verbetering van interactie met hun kind(eren)